Szparagi na grzankach

Składniki

  • pieczywo na grzanki 
  • 2 pomidory
  • gotowane szparagi, na każdą kromkę liczmy 3 szparagi
  • ser żółty
  • zielone oliwki
  • musztarda, majonez – według uznania
  • pietruszka, szczypiorek.
  • 2 lub 3 łyżki roztopionego masła.
Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Kromki smażymy z jednej strony na maśle na złoto. Rumianą stronę smarujemy cienko musztardą. Układamy na blaszce jasną stroną do dołu. Kładziemy na nich pokrojone pomidory, po 3 szparagi i przykrywamy żółtym serem. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy do momentu, gdy roztopi się ser. Układamy na talerzu, smarujemy lekko majonezem, dekorujemy oliwkami, pietruszką czy szczypiorkiem. Gotowe. Powodzenia.