Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane250 g mąki 200 g cukru pudrukostka miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 kg truskawek
Kruszonka 150 g mąki pszennej75 g zimnego masła 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniow…

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną lub serkiem mascarpone



Składniki:
Ciasto biszkoptowe

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Szczypta soli, cukier waniliowy


Masa śmietankowa

  • 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Truskawki do dekoracji


Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe i podwoją swoją objętość. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 min w 180 st. C. Po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek powinien być suchy.   

Po wystygnięciu przeciąć biszkopt w poziomie na dwa placki. Blaty przełożyć ubitą śmietaną lub serkiem mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek. Wierzch tortu również udekorować śmietaną lub serkiem z truskawkami oraz wiórkami czekolady i listkami mięty. Smacznego!