Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną lub serkiem mascarpone



Składniki:
Ciasto biszkoptowe

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Szczypta soli, cukier waniliowy


Masa śmietankowa

  • 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Truskawki do dekoracji


Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe i podwoją swoją objętość. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 min w 180 st. C. Po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek powinien być suchy.   

Po wystygnięciu przeciąć biszkopt w poziomie na dwa placki. Blaty przełożyć ubitą śmietaną lub serkiem mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek. Wierzch tortu również udekorować śmietaną lub serkiem z truskawkami oraz wiórkami czekolady i listkami mięty. Smacznego!