Składniki:
Ciasto biszkoptowe
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru
- Szczypta soli, cukier waniliowy
Masa śmietankowa
- 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Truskawki do dekoracji
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na
pulchną masę, aż będą białe i podwoją swoją objętość. Białka ubić na sztywną
pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte
żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Wszystko
delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy
(lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 min w 180 st. C. Po
sprawdzeniu patyczkiem, patyczek powinien być suchy.
Po wystygnięciu przeciąć biszkopt w poziomie na dwa placki.
Blaty przełożyć ubitą śmietaną lub serkiem mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek.
Wierzch tortu również udekorować śmietaną lub serkiem z truskawkami oraz
wiórkami czekolady i listkami mięty. Smacznego!