Tosty francuskie



Składniki

  • 2 kromki dowolnego pieczywa - chleb, bułka lub pieczywo tostowe 
  • 2 łyżki śmietany albo mleka
  • 2 jajka 
  • starty ząbek czosnku
  • szczypta papryki, sól, czarny pieprz, najlepszy świeżo zmielony 
  • zioła: bazylia, tymianek, natka pietruszki, szczypiorek, najlepiej świeże. 
  • ¼ łyżki masła


Sos pomidorowy:

  • 2 pomidory
  • 1 łyżka octu, może być ryżowy, winny lub balsamiczny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • starty ząbek czosnku
  • bazylia, sól, pieprz. 


Na początek robimy sos pomidorowy. Parzymy pomidory i obieramy je. Kroimy w drobną koteczkę. Usuwamy nasiona i sok. Do miski wlewamy oliwę, ocet, sól, pieprz i czosnek. Dodajemy pomidory i bazylię. Mieszamy dopiero przed nałożeniem na tosty.

Czas na tosty. Przypiekamy grzanki w tosterze. W tym czasie, do miski wbijamy jajka, i roztrzepujemy je widelcem dodając mleko, pieprz, sól, paprykę, zioła i czosnek. Rozgrzewamy patelnię z masłem. Grzanki obtaczamy w rozbełtanych jajkach, dociskamy tak by jak najmocniej nasiąknęły. Potem układamy je na patelni. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Jeżeli tosty są za tłuste, po wyjęciu z patelni, można je położyć na ręcznik papierowy. Tosty podajemy z sosem pomidorowym!