- 2 kromki dowolnego pieczywa - chleb, bułka lub pieczywo tostowe
- 2 łyżki śmietany albo mleka
- 2 jajka
- starty ząbek czosnku
- szczypta papryki, sól, czarny pieprz, najlepszy świeżo zmielony
- zioła: bazylia, tymianek, natka pietruszki, szczypiorek, najlepiej świeże.
- ¼ łyżki masła
Sos pomidorowy:
- 2 pomidory
- 1 łyżka octu, może być ryżowy, winny lub balsamiczny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- starty ząbek czosnku
- bazylia, sól, pieprz.
Na początek robimy sos pomidorowy. Parzymy pomidory i obieramy je. Kroimy w drobną koteczkę. Usuwamy nasiona i sok. Do miski wlewamy oliwę, ocet, sól, pieprz i czosnek. Dodajemy pomidory i bazylię. Mieszamy dopiero przed nałożeniem na tosty.
Czas na tosty. Przypiekamy grzanki w tosterze. W tym czasie, do miski wbijamy jajka, i roztrzepujemy je widelcem dodając mleko, pieprz, sól, paprykę, zioła i czosnek. Rozgrzewamy patelnię z masłem. Grzanki obtaczamy w rozbełtanych jajkach, dociskamy tak by jak najmocniej nasiąknęły. Potem układamy je na patelni. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Jeżeli tosty są za tłuste, po wyjęciu z patelni, można je położyć na ręcznik papierowy. Tosty podajemy z sosem pomidorowym!