Racuchy jogurtowe z ananasem



Składniki:

  • 200 ml rzadkiego jogurtu naturalnego lub kefiru
  • Ok. 1 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 krążków ananasa z puszki
  • Szczypta soli i ½ łyżeczki cukru
  • Cukier puder, śmietanka lub kwaśna śmietana
  • Olej lub masło klarowane do smażenia



Jogurt (kefir, maślankę), jajko, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać w misce mikserem lub trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gęstość ciasta najlepiej regulować ilością dosypywanej mąki. Ciasto powinno odpocząć ok. 1 godz. Tuż przed smażeniem racuchów do ciasta dodać pokrojone plasterki ananasa. Racuszki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju lub klarowanym maśle. Podawać posypane cukrem pudem, z dodatkiem ubitej kremówki lub kwaśniej śmietany. Całość można udekorować świeżymi owocami. Smacznego!
 

Komentarze