Składniki:
- 200 ml rzadkiego jogurtu naturalnego lub kefiru
- Ok. 1 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-6 krążków ananasa z puszki
- Szczypta soli i ½ łyżeczki cukru
- Cukier puder, śmietanka lub kwaśna śmietana
- Olej lub masło klarowane do smażenia
Jogurt (kefir, maślankę), jajko, mąkę, cukier, sól i proszek
do pieczenia dokładnie wymieszać w misce mikserem lub trzepaczką. Ciasto
powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gęstość ciasta najlepiej regulować
ilością dosypywanej mąki. Ciasto powinno odpocząć ok. 1 godz. Tuż przed
smażeniem racuchów do ciasta dodać pokrojone plasterki ananasa. Racuszki smażyć
na rozgrzanej patelni na oleju lub klarowanym maśle. Podawać posypane cukrem
pudem, z dodatkiem ubitej kremówki lub kwaśniej śmietany. Całość można
udekorować świeżymi owocami. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię