Gnocchi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



Składniki:

  • 1 paczka gotowych świeżych kluseczek gnocchi
  • Ok. 300 g świeżego szpinaku
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szalotka
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
  • Pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • Ser Grana Padano lub parmezan do posypania


Szalotkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić cebulę i lekko ją zeszklić. Dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki, lekko podsmażyć i dodać wino. Kiedy odparuje dodać szpinak i czosnek i poddusić dosłownie 1-2 minuty. Po tym czasie dodać śmietankę. Sos gotować aż zgęstnieje. Doprawić gałką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gnocchi przygotowac zgodnie z opisem na opakowaniu. Wymieszać ze szpinakowym sosem i podawać posypane parmezanem lub Gana Padano oraz pomidorkami koktajlowymi.

Komentarze