Składniki:
- 1 paczka gotowych świeżych kluseczek gnocchi
- Ok. 300 g świeżego szpinaku
- 5-6 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szalotka
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
- Gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
- Pomidorki koktajlowe do dekoracji
- Ser Grana Padano lub parmezan do posypania
Szalotkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej
lub oliwę, wrzucić cebulę i lekko ją zeszklić. Dodać suszone pomidory pokrojone
w paseczki, lekko podsmażyć i dodać wino. Kiedy odparuje dodać szpinak i
czosnek i poddusić dosłownie 1-2 minuty. Po tym czasie dodać śmietankę. Sos
gotować aż zgęstnieje. Doprawić gałką, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gnocchi przygotowac zgodnie z opisem na opakowaniu. Wymieszać ze szpinakowym
sosem i podawać posypane parmezanem lub Gana Padano oraz pomidorkami
koktajlowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię