Ciasto kruche (wg przepisu Neli Rubinstein)
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 200 g mąki
- 3 łyżki cukru lub wg uznania
- szczypta soli
Nadzienie (wg Jamiego Olivera lekko zmodyfikowane)
- 4 banany
- 4 łyżki brązowego cukru demerara
- 100 ml mleka
- 50 ml esencji waniliowej (laski wanilii macerowane w brandy) - nie jest konieczna, ale dobrze robi ;)
- Sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki białego cukru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 50 g gorzkiej czekolady
- kieliszek wody
W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt zbite można dodać odrobinę zimnej wody. Wyklejamy ciastem nasmarowaną masłem formę i
nakłuwamy środkową część widelcem. Robimy obramowanie z ciasta
przy ściankach na wysokość ok. 1 cm. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 200 st. C.Gdy ciasto kruche stygnie przygotowujemy nadzienie bananowe.
Dwa banany i 100 ml
mleka miksujemy na gładką masę, dodajemy do tego wanilię. Na głębokiej patelni podgrzewamy cukier demerara aż zrobi
się karmel. Na gotujący się cukier wlewamy stopniowo zmiksowane banany i
mieszamy. Masę doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Masę gotujemy ok. 3-5 min. aż będzie
złoto-brązowa, cały czas mieszając. Gotową masę bananową wylewamy na kruche ciasto. Gdy masa tężeje pozostałe owoce kroimy w plasterki i zagotowujemy sok z pomarańczy
z cukrem i wanilią. Gotujemy aż objętość
płynu zmniejszy się o 1/3. Wtedy wrzucamy plasterki bananów. I
blanszujemy przez ok. 1 min. Plasterki układamy na masie
bananowej na kruchym spodzie. Można też dać surowe plasterki
bananów.
Na koniec rozpuszczamy czekoladę z kieliszkiem wody i polewamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce.
Podajemy z bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Można do śmietany dodać trochę cukru i/lub kawy rozpuszczalnej.