Banoffee Pie, czyli ciasto bananowe

Składniki:
Ciasto kruche (wg przepisu Neli Rubinstein)
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki
  • 3 łyżki cukru lub wg uznania
  • szczypta soli
Nadzienie (wg Jamiego Olivera lekko zmodyfikowane)
  • 4 banany
  • 4 łyżki brązowego cukru demerara
  • 100 ml mleka
  • 50 ml esencji waniliowej (laski wanilii macerowane w brandy) - nie jest konieczna, ale dobrze robi ;)
  • Sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki białego cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kieliszek wody

W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt zbite można dodać odrobinę zimnej wody. Wyklejamy ciastem nasmarowaną masłem formę i nakłuwamy środkową część widelcem. Robimy obramowanie z ciasta przy ściankach na wysokość ok. 1 cm. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 200 st. C.Gdy ciasto kruche stygnie przygotowujemy nadzienie bananowe. 

Dwa banany i 100 ml mleka miksujemy na gładką masę, dodajemy do tego wanilię. Na głębokiej patelni podgrzewamy cukier demerara aż zrobi się karmel. Na gotujący się cukier wlewamy stopniowo zmiksowane banany i mieszamy. Masę doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Masę gotujemy ok. 3-5 min. aż będzie złoto-brązowa, cały czas mieszając. Gotową masę bananową wylewamy na kruche ciasto. Gdy masa tężeje pozostałe owoce kroimy w plasterki i zagotowujemy sok z pomarańczy z cukrem i wanilią. Gotujemy aż objętość płynu zmniejszy się o 1/3. Wtedy wrzucamy plasterki bananów. I blanszujemy przez ok. 1 min. Plasterki układamy na masie bananowej na kruchym spodzie. Można też dać surowe plasterki bananów.
Na koniec rozpuszczamy czekoladę z kieliszkiem wody i polewamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce.

Podajemy z bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Można do śmietany dodać trochę cukru i/lub kawy rozpuszczalnej.