Zupa krem z dyni z imbirem, gałką i mlekiem kokosowym



Składniki

  • 1 mała dynia, najlepiej Hokkaido,
  • 1 marchewka,
  • 1 średni ziemniak
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka mleczka kokosowego,
  • ok. 400 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu,
  • Duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • Do smaku sól, pieprz;

Do podania: łyżka oleju, olej z pestek dyni i pestki dyni.


Na oliwie podsmażamy cebulę i imbir. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę oraz ziemniaka i chwilę dusimy. Warzywa zalewamy niewielką ilością buliony warzywnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon i gałkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Całość zdejmujemy z ognia. Miksujemy w blenderze na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i chwilkę znów podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem przelewamy do miseczek, dekorujemy olejem i posypujemy pestkami z dyni.