Składniki
- 1 mała dynia, najlepiej Hokkaido,
- 1 marchewka,
- 1 średni ziemniak
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka mleczka kokosowego,
- ok. 400 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu,
- Duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- Do smaku sól, pieprz;
Do podania:
łyżka oleju, olej z pestek dyni i pestki dyni.
Na oliwie podsmażamy
cebulę i imbir. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę oraz ziemniaka i
chwilę dusimy. Warzywa zalewamy niewielką ilością buliony warzywnego i gotujemy
ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną
w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon i gałkę. Gotujemy aż
warzywa będą miękkie.
Całość
zdejmujemy z ognia. Miksujemy w blenderze na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe
i chwilkę znów podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy
solą i pieprzem do smaku. Krem przelewamy do miseczek, dekorujemy olejem i
posypujemy pestkami z dyni.