Majonez bazyliowy - w sam raz na Wielkanoc

Majonez domowej roboty można wzbogacić o smak bazylii. Połączenie idealne.


Składniki na majonez bazyliowy:
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 160 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek bazylii

Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy je do naczynia. Do żółtek dodajemy musztardę i ocet. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach, przez około 5 minut, aż uzyskamy kremową konsystencję. Miksujemy przez następne 5 minut, ale już dolewając olej i oliwę (UWAGA!) powoli, wąską strużką. Majonez musi być gładki, błyszczący, jednolity. Przyprawiamy go solą, pieprzem. Dodajemy do niego rozgniecione w osobnym naczyniu listki bazylii.

Taki majonez to idealny dodatek do jajek na twardo, zimnych mięs oraz wędlin!