Majonez domowej roboty można wzbogacić o smak bazylii. Połączenie idealne.
Składniki na majonez bazyliowy:
Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy je do naczynia. Do żółtek dodajemy musztardę i ocet. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach, przez około 5 minut, aż uzyskamy kremową konsystencję. Miksujemy przez następne 5 minut, ale już dolewając olej i oliwę (UWAGA!) powoli, wąską strużką. Majonez musi być gładki, błyszczący, jednolity. Przyprawiamy go solą, pieprzem. Dodajemy do niego rozgniecione w osobnym naczyniu listki bazylii.
Taki majonez to idealny dodatek do jajek na twardo, zimnych mięs oraz wędlin!
Składniki na majonez bazyliowy:
- 2 żółtka,
- 2 łyżeczki octu winnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 160 ml oleju roślinnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku
- pęczek bazylii
Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy je do naczynia. Do żółtek dodajemy musztardę i ocet. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach, przez około 5 minut, aż uzyskamy kremową konsystencję. Miksujemy przez następne 5 minut, ale już dolewając olej i oliwę (UWAGA!) powoli, wąską strużką. Majonez musi być gładki, błyszczący, jednolity. Przyprawiamy go solą, pieprzem. Dodajemy do niego rozgniecione w osobnym naczyniu listki bazylii.
Taki majonez to idealny dodatek do jajek na twardo, zimnych mięs oraz wędlin!