Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej

Zupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej

Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są delikatne i młode. Tę zupę można przygotować także ze szczawiu solonego ze słoika jednak to już nie to samo.

W moim domu zupę szczawiową tradycyjnie podawało się zawsze z jajkiem na twardo, później poznałam także szczawiówkę z ryżem jajkiem jednocześnie. Spotkałam się także z zupą z dodatkiem ziemniaków, jednak dla mnie ulubionym dodatkiem pozostaje jajko.

Składniki na zupę szczawiową

  • 2 pęczki świeżego szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku

Szczaw dokładnie opłukać. Najlepiej umieścić liście w misce z wodą, dokładnie je odmoczyć, poczekać aż piasek opadnie na dno i wyciągnąć liście. Po czym ponownie je wypłukać. Tak przygotowany szczaw pokroić drobno i wrzucić na roztopione masło. Liście poddusić nie dopuszczając do ich przypalenia ani zrumienienia się masła. Do duszenia warto wybrać większy rondel, w który będzie gotowana zupa. Uduszone listki zalać rosołem, chwilę pogotować i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Posiekane listki szczawiu można pozostawić w całości lub zupę zmiksować przed podaniem. Jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna można dodać sok z cytryny. Na końcu zaciągnąć zupę zahartowaną śmietaną tak, żeby nie zrobiły się grudki. Podając zupę w wersji zmiksowanej dla większej ekstrawagancji można udekorować ją naturalnym jogurtem lub kleksem bitej śmietany.

Zupę szczawiową można podawać z jajkiem na twardo, z białym ryżem lub ziemniakami. To świetny wiosenny przysmak, który jest tak charakterystyczny dla polskiej kuchni.   

Komentarze

Popularne posty