Zupa szczawiowa z jajkiem - klasyka kuchni polskiej

Tradycyjna zupa szczawiowa na maśle
Zupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej

Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki szczawiu mają najwięcej kwaśnego smaku, są delikatne i młode. Tę zupę można przygotować także ze szczawiu solonego ze słoika jednak to już nie to samo.

W moim domu zupę szczawiową tradycyjnie podawało się zawsze z jajkiem na twardo, później poznałam także szczawiówkę z ryżem jajkiem jednocześnie. Spotkałam się także z zupą szczawiową z ziemniakami, jednak dla mnie ulubionym dodatkiem pozostaje jajko. Polecam przepis na zupę szczawiową z jajkiem, taką jaką gotowała moja babcia i mama.

Składniki na tradycyjną zupę szczawiową

  • 2 pęczki świeżego szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku

Jak ugotować tradycyjną zupę szczawiową na maśle

Szczaw na zupę dokładnie opłukać. Najlepiej umieścić liście w misce z wodą, dokładnie je odmoczyć, poczekać aż piasek opadnie na dno i wyciągnąć liście. Po czym ponownie je wypłukać. Tak przygotowany szczaw pokroić drobno i wrzucić na roztopione masło. Liście poddusić nie dopuszczając do ich przypalenia ani zrumienienia się masła. Do duszenia szczawiu na zupę warto wybrać większy rondel, w który będzie gotowana zupa. Uduszone listki zalać rosołem lub wywarem warzywnym, chwilę pogotować i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Posiekane listki szczawiu można pozostawić w całości lub zupę zmiksować przed podaniem. Jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna można dodać sok z cytryny. Na końcu zaciągnąć zupę zahartowaną śmietaną tak, żeby nie zrobiły się grudki. Podając zupę w wersji zmiksowanej dla większej ekstrawagancji można udekorować ją naturalnym jogurtem lub kleksem bitej śmietany.

Zupę szczawiową można podawać z jajkiem na twardo, z białym ryżem lub ziemniakami. To świetny wiosenny przysmak, który jest tak charakterystyczny dla polskiej kuchni.   

Zupa szczawiowa wege

Zupę ze świeżego szczawiu można oczywiście przygotować w wersji wegetariańkiej lub wegańskiej. W takim przypadku masło zastępujemy olejem roślinnym (najlepiej rzepakowym), a śmietanę mieszanką mleka sojowego z łyżeczką mąki pszennej. Zamiast jajka dajemy ryż i zupa szczawiowa wege gotowa!

Komentarze