Najłatwiejsza babka cytrynowa



Wielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową, która zawsze się udaje i wspaniale smakuje!

Składniki na babkę cytrynową (mała porcja)
  • Pełna szklanka mąki
  • 0,7 szklanki cukru
  • 0,5 kostki roztopionego, wystudzonego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny, ewentualnie aromat cytrynowy
  • 2 łyżki posiekanych migdałów - opcjonalnie
  • szczypta soli
  • lukier cytrynowy do dekoracji

Masło podgrzać roztopić w rondelku lub kuchence mikrofalowej - nie można dopuścić do przypalenia, ani wrzenia tłuszczu, a następnie schłodzić. Do miski wbić całe jajka, dodać szczyptę soli i intensywnie ubijać mikserem. Gdy jajka się spienią dodać cukier i dalej ubijać, aż masa stanie się jasna i puszysta. Do ubitych jajek cienkim strumieniem wlewać masło i cały czas masę ubijać mikserem. Do ubitych jajek z tłuszczem partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać skórkę z cytryny, sok i pokrojone migdały - jeśli lubicie, gdy w babce coś lekko chrupie. Ciasto wlać do wysmarowanej formy na babkę lub do formy silikonowej i piec ok. 50 minut w temp. 150 C. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem - babka jest gotowa gdy patyczek jest suchy.

Gotową  babkę udekorować lukrem cytrynowym, można też posypać płatkami migdałowymi.




Komentarze