FIT naleśniki waniliowe z sałatką owocową

Naleśniki z sałatką owocową! Pychota


Naleśniki to cudowne danie, które można podać dosłownie na 1000 sposobów. Naleśniki można podawać jedynie z sosami, z nadzieniem - słodkim lub pikantnym, w postaci krokietów mięsnych bądź jarskich oraz jako cudowny, węglowodanowy dodatek do sałatek! Naleśniki można przyrządzać z mąki pszennej, razowej lub orkiszowej. Dla miłośników lekkiej diety proponujemy delikatne naleśniki z nadzieniem waniliowym i sałatką owocową!

Ciasto naleśnikowe

Ważne! Składniki na ciasto naleśnikowe dodajemy na tzw. oko:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki mąki 
  • opcjonalnie 0,5 łyżeczki oleju
  • szczypta soli i cukru

Mleko, wodę, jajko, szczyptę soli i cukru rozmieszać trzepaczką. Do płynu dodawać stopniowo mąką – ciasto powinno mieć konsystencję nie bardzo gęstej śmietany. Jeżeli chcemy cienkie naleśniki ciasto powinno być rzadsze, jeżeli lubimy grubsze – robimy ciasto bardziej gęste. Przed smażeniem naleśników ciasto musi odpocząć minimum 0,5 godz. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, wylewając cieniutką warstwę ciasta. Jeżeli planujemy smażenie dużej ilości naleśników warto użyć naleśnikarki. Dzięki smażeniu bez tłuszczu na naleśnikarce nasze naleśniki będą naprawdę fit! Usmażone naleśniki powinny być delikatnie złote, ale nie spieczone na brązowo.


Nadzienie waniliowe

  • 2 opakowania islandzkiego jogurtu typu skyr - 0% tłuszczu
  • nasiona z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy - do smaku
  • naturalny miód lub syrop klonowy do smaku - według uznania
  • można dodać ulubioną konfiturę owocową

Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i doprawić do smaku. Wystudzone naleśniki wypełnić przygotowanym nadzieniem. Najlepiej zawinąć je w rulon, ale można także smarować połówki naleśników i składać w trójkąty.

Sałatka owocowa

  • 1 opakowanie borówek amerykańskich
  • 1 opakowanie malin
  • 1 soczyste jabłko np. golden delicious
  • 1 świeża brzoskwinia lub brzoskwinia z puszki
  • banan
  • kilka białych i ciemnych winogron bez pestek
  • truskawki, gruszki lub inne owoce sezonowe według uznania
  • opcjonalnie 1 łyżka likieru limoncello lub innego likieru owocowego

Wszystkie owoce, poza malinami i borówkami, pokroić w cząstki o podobnej wielkości. Owoce wymieszać, dodać likier i odstawić do schłodzenia.

Sałatkę owocową podawać z naleśnikami waniliowymi ozdobioną listkami świeżej mięty, melisy, polaną sosem czekoladowym lub posypaną wiórkami kokosowymi.


Za inspirację do przygotowania tego przepisu na pyszne fit naleśniki z sałatką owocową dziękujemy serwisowi xxlgastro.pl



Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię