Sernik dyniowy na kruchym cieście

Sernik dyniowy - jesienny przysmak

Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w okresie Wszystkich Świętych. Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie kruchego ciasta z powodzeniem można wykorzystać herbatniki.

Składniki potrzebne na sernik dyniowy - mała porcja
Kruche ciasto

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru

Ser dyniowy

  • 100 g pieczonej dyni
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki mąki pszennej lub budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Ze schłodzonych składników zarobić kruche ciasto. Zimne masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i szybko zarobić ciasto, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.

W tym czasie przygotować ser dyniowy. Dynię upiec w piekarniku zgodnie z przepisem. Po wystygnięciu 100 g pieczonej dyni zmiksować w blenderze na gładką masę. Do dyni dodać ser mascarpone i zmielony twaróg i wszystko wymieszać mikserem - nie blendować! Dodać cukier, skórki z cytryny i pomarańczy, aromat waniliowy i mąkę lub budyń.

Ciastem wyłożyć małą tortownicę lub formę do tarty, tak aby na brzegach powstał ranta na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st. C. Piec 20 minut i na podpieczony spód wlać masę serową. Wszystko wstawić do piekarnika i piec kolejne 20 - 25 minut.


Komentarze