Szarlotka babci

Szarlotka z bitą śmietaną
Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci. Oto sprawdzony przepis na szarlotkę babci.

Składniki na ciasto:
  •     2 jajka
  •     1/3 szklanki cukru
  •     3 niepełne szklanki mąki
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     4 łyżki mleka
  •     15 dag miękkiego masła
  •     Cukier waniliowy lub esencja waniliowa
  •     Szczypta soli


Nadzienie szarlotki:

  •     2 kg kwaśnych jabłek, najlepiej Szara Reneta lub Antonówka
  •     ½  łyżeczki cynamonu
  •     ⅓ szklanki cukru
  •     łyżka masła
  •     2 łyżki cukru waniliowego
  •     trochę przegotowanej i gorącej wody
Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Myjemy jabłka, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wyciągamy gniazda nasienne. Pokrojone jabłka wrzucamy do dużego rondla, dolewamy ¼ szklankę wody i dodajemy resztę składników. Dusimy, czasem mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się. Jeżeli są zbyt kwaśne można je dosłodzić. Do jabłek można dodać także garść rodzynek.


W czasie, gdy nadzienie stygnie przygotowujemy ciasto. Do mąki wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy i przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier i resztę składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok. 5-6 minut. Można użyć robota kuchennego.


Po wyrobieniu wykładamy ciasto na stolnicę i formujemy wałek. Kroimy go na pół. Pierwszą połowę odkładamy,  a drugą kładziemy na papierze do pieczenia i wałkujemy na rozmiar naszej blachy do pieczenia lub tortownicy. Kiedy jest gotowe, wraz z papierem przekładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy się podpiecze, układamy na nie nadzienie z jabłek. Drugą połówkę ciasta również wałkujemy na papierze i ciasto kładziemy na wierzch jabłek - tym razem bez papieru. Szarlotkę ponownie wkładamy do piernika i pieczemy około 35 minut, i również w temperaturze 180 °C. Kiedy wierzch się zarumieni, wyciągamy blachę z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Można podać z gałką lodów lub bitą śmietaną. Powodzenia!



Komentarze

Popularne posty