Pieczona dynia z masłem szałwiowym

Pieczona dynia

Pieczona dynia to smak jesieni. Można przygotować z niej zupy, ciasta, kluseczki. Świetnie smakuje także jako samodzielne danie - podana z masłem, oliwą, kozim serem.

Pieczona dynia
  • Jedna mała dynia lub ćwiartka dużej
  • Oliwa do skropienia
  • Sól

Masło szałowiowe

  • listki szałwii
  • 3 łyżki masła

Dynie przeznaczoną do pieczenia dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Uwaga, koniecznie zostawiamy skórkę. Kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. pół godziny aż miąższ dyni będzie miękki – można w niego z łatwością wbić widelec. Dynie można skropic oliwa i delikatnie posolić.

Przygotowujemy masło szałwiowe. w rondelku rozpuszczamy masło i zbieramy z niego pianę. Do rozgrzanego masła wkładamy listki szałwii i krótko je dusimy w maśle.

Dynie można także podawać z masłem czosnk





Komentarze