Leczo z kiełbasą

Składniki na leczo z kiełbasą
Leczo z kiełbasą

  • 2 małe cukinie
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 średnie cebule
  • Pół główki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub 0,7 l passaty pomidorowej
  • 30 dag dobrej kiełbasy (toruńskiej, śląskiej, podwawelskiej)
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku
  • Łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku

Przygotować duży rondel o grubym dnie. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną cebulę. Dusić aż cebula się zeszkli. Dodawać kolejne warzywa pokrojone według uznania – w kostkę, talarki lub półkrążki. Dodać pomidory w puszce i passatę. Wszystko posolić, dodać łyżeczkę cukru i przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min. Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Podawać ze świeżym chlebem lub bułeczką. Można także serwować z ryżem lub makaronem.



Komentarze