Mrożona czekolada śmietankowa (nie FIT)



 Na czekoladę:
  • Filiżanka mleka
  • Filiżanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki dobrego kakao
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej


Do przygotowania:

  • 2 torebki strunowe (duża i mała)
  • 6 łyżeczek soli kuchennej
  • Dużo kostek lodu


Kakao zagotować w małej ilości wody i wystudzić. Wlać do mniejszej torebki strunowej. Następnie dolać mleko, śmietankę, dodać cukier i wanilię. Torebkę dokładnie zamknąć. Do większej torebki wsypać kostki lodu i sól, a następnie włożyć tam mniejszą torebkę z płynem. Wszystko zamknąć i potrząsać dużą torebką z lodem i mniejszą w środku przez ok. 5 – 7 min. Mrożoną czekoladę przelać do szklanki i udekorować czekoladowymi wiórkami lub według własnego uznania.