Perfekcyjne pączki z lukrem lub cukrem pudrem



Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 7 dag masła
  • Pół szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki rumu
  • Marmolada różana do nadziewania
  • Smalec lub olej do smażenia


Przygotować zaczyn z drożdży. W małym garnku drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru kryształu aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i 0,5 szklanki letniego mleka. Całość należy wymieszać i zostawić pod przykryciem aż do podwojenia objętości (około 15 minut).

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, jajko, cukier, roztopione masło, cukier waniliowy, rum i skórkę z cytryny. Można dodać malutką szczyptę soli. Wszystko delikatnie mieszamy tak, by połączyć mąkę z pozostałymi składnikami.

Gdy drożdże podwoją już swoją objętość, wlewamy je do przygotowanego ciasta i drewnianą warzechą wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Cały sekret przygotowania domowych pączków polega właśnie na doskonałym wyrobieniu ciasta. Nie powinniśmy się przy tym spieszyć - wyrabianie idealnego ciasta musi zająć około 20 minut.

Po przygotowaniu ciasta prószymy je z wierzchu mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego pączki - najpierw przygotowujemy "placki" o średnicy około 10 centymetrów, na środek nakładamy łyżeczkę marmolady z róży, a następnie "zamykamy" ciasto tak, by powstał z niego kształt pączka. W ten sposób przygotowane pączki smażymy w głębokim tłuszczu (najlepiej na smalcu) pod przykryciem do momentu, w którym się zarumienią. Po wystygnięciu prószymy je cukrem pudrem lub lukrujemy. Polukrowane pączki można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.